Вијести

ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕН МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

09.10.2020. 15:54

Укупно 7 оптужених лица терети се за међународно кријумчарење око 6,8 тона опојне дроге марихуана - “сканк” са подручја Црне Горе, у Босну и Херцеговину, те даље према земљама ЕУ. Остварена незаконита имовинска корист процјењује се на најмање 2 милиона евра.

 

ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕН МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

Након вишемјесечне обимне истраге, вођене у складу са Државном стратегијом за борбу против организованог криминала и корупције и Државном стратегијом за спречавање и злоупотребу опојних дрога у Босни и Херцеговини, Тужилаштво БиХ је у сарадњи са партнерским полицијским и безбједносним институцијама у Босни и Херцеговини, као и сарадњи са партнерским институцијама из земаља региона и ЕУ, успјешно окончало истрагу и подигло најобимнију оптужницу из области нарко-криминала у постдејтонској БиХ.

Оптужени се терете да су у периоду од 2016. до 2019. године, као организована криминална група, у договору са другим лицима, у најмање 25 наврата, организовали, испланирали и реализовали кријумчарење опојне дроге марихуана - “сканк”, најчешће у количинама од око 200 килограма, а у појединим случајевима у количинама које су досезале 600 или 900 килограма, а која је кријумчарена са подручја Црне Горе, у Босну и Херцеговину, гдје је складиштена или је одмах кријумчарена даље према Р Хрватској и земљама ЕУ.

Оперативним активностима полицијских органа, а у координацији са тужилаштвом, агенције за провођење закона успјеле су открити, пресрести и спријечити кријумчарење количине од најмање 2 тоне опојне дроге на подручју БиХ, на подручју Источног Сарајева, Неума и Градишке, као и одређених количина опојне дроге на подручју Р Хрватске.

Приликом извршења претреса и лишења слободе, од осумњичених је одузет новац у износу од око пола милиона КМ, као и одређена количина фалсификованих новчаница.

Оптужени су за извршење кријумчарења ангажовали возила транспортних предузећа која се баве прометом нафтних деривата (цистерне) или других роба, како би покушали прикрити кријумчарења великих количина опојних дрога.

Оптужница се односи на укупно 7 оптужених лица:

- Антуновић Иван, рођен 08.03.1969. године у Стоцу

- Ковачевић Борислав, рођен 08.01.1978. године у Требињу

- Цвијановић Иван, рођен 29.01.1987. године у Сарајеву

- Вулетић Марио, рођен 07.09.1987. године Метковићу, Р Хрватска

- Вулетић Јурица, рођен 10.10.1986. године у Требињу, настањен у Метковићу, Р Хрватска

- Хоџић Харис, рођен 16.10.1983. године у Травнику

- Бошковић Никола, рођен 01.04.1963. године у Стоцу

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем око 20 свједока и стручних вјештака, од чега је једном броју свједока додијељена процесна мјера заштите, те више стотина доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba