Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ

09.10.2020. 10:53

Оптужени Зоран Малинић (1961) терети се да је у својству команданта Батаљона војне полиције 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС, починио кривично дјело помагање у геноциду почињеном у Сребреници 1995. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-      Малинић Зорана, рођеног 1961. године у Сарајеву, настањеног у Београду, држављанина Р Србије.

Оптужени се терети да је, за  вријеме широког и систематичног напада ВРС и полиције на цивилно становништво бошњачке националности у заштићеној зони УН-а у Сребреници, у мјесецу јулу 1995. године, приликом којег је дјелимично истријебљена група бошњачког народа, при чему је цјелокупно бошњачко цивилно становништво уклоњено из сребреничке енклаве, а мушкарци и дјечаци убијени, у својству команданта Батаљона војне полиције 65. заштитно-моторизованог пука ГШ ВРС, свјесно пружио помоћ учесницима удруженог злочиначког подухвата у намјери почињења и извршења геноцида.

У оптужници се наводи да је оптужени планирао, надзирао и координисао активности припадника Војне полиције, на подручју Нове Касабе и околине, који су након пада заштићене зоне Сребреница вршили засједе, пресретања, заробљавања и убијања цивила бошњачке националности.

У оптужници се наводи да су припадници Војне полиције, по наредби и уз одобрење оптуженог, убили групу од 12 заробљених цивила, међу којима је било жена и рањених.

Оптужница се такође односи и на заробљавање и злостављање групе од најмање 20 заробљеника у школи у Новој Касаби, као и заробљавање више стотина цивила који су држани у нечовјечним условима на стадиону у Новој Касаби, који су предвечер истог дана транспортовани у правцу Кравице и Братунца, држани у објектима за затварење, те након тога стријељани и убијени на различитим локацијама гдје су вршене егзекуције жртава убијених у геноциду у Сребреници.  

Оптужени се терети за кривично дјело помагање у  геноциду из члана 171. тачка а) и б) у вези са чланом 180. став 1. и чланом 31. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 130 свједока, прилагањем изјава 6 свједока који су у међувремену преминули, прилагањем 285 материјалних доказа међу којима су докази добијени од Тужилаштва при МКСЈ-у, као и изјава 28 свједока у свједочењима датим у МКСЈ-у, уз саслушање 2 вјештака судско-медицинске и војне струке.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba