Vijesti

U UGLJEVIKU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU BRČKOG 1992. GODINE

07.10.2020. 11:22

Osumnjičeni Đurić Ivan (1971) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatvorenim u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine, među kojima i zločine koji su počinjeni zajedno sa optuženicima procesuiranim u MKSJ-u.

U UGLJEVIKU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU BRČKOG 1992. GODINE

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Ugljevika, u ranim jutarnjim satima locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog Đurić Ivana, rođenog 1971. godine u Bijeljini.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode nad žrtvama koje su nezakonito zatvorene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatvorena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zv. “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ-u u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatvorenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške fizičke i duševne ozljede, vršio mučenja i zlostavljanja zatvorenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tokom dana osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba