Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKOG I PRAVNOG LICA ZA POREZNU UTAJU OD OKO 33.000 KM

01.10.2020. 13:54

Optuženi Miroslav Rakanović (1970) i pravno lice „PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina terete se za poreznu utaju u iznosu od 33.133 KM za koji iznos je oštećen budžet BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKOG I PRAVNOG LICA ZA POREZNU UTAJU OD OKO 33.000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- MIROSLAVA RAKANOVIĆA, rođenog 1970. godine u Sarajevu, državljanina BiH, i

- pravnog lica društva sa ograničenom odgovornošću „PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina.

Optuženi Miroslav Rakanović se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu “PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupio suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, u periodu mjeseca marta i jula 2017. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije obračunao i prijavio izlazni PDV te je time umanjio ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza pravnog lica za iznos od 33.133 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Društvo sa ograničenom odgovornošću „PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina se tereti da je,  kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario optuženi Miroslav Rakanović.

Optuženi Miroslav Rakanović se tereti da je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 1. i u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice “PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina produženo krivično djelo - porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 1. u vezi sa članom 54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba