Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА СА ПОДРУЧЈА ТУРСКЕ

01.10.2020. 11:23

Оптужени Бакула Иван (1983) терети се да је, ради остваривања незаконите имовинске користи, учествовао у кријумчарењу више илегалних миграната држављана Републике Турске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА СА ПОДРУЧЈА ТУРСКЕ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Бакула Ивана, зв. ”Ћићановић”, рођеног 1983. године у Имотском, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терети да је, ради стицања незаконите имовинске користи, ступио у контакт са лицем са подручја Турске, од кога је добио детаљне упуте о локацији на којој се налази више илегалних миграната са подручја Турске који нису имали важеће исправе нити испуњавали услове за законит боравак у БиХ, а у нашу земљу су ушли илегално са подручја Р Србије.

Надаље, оптужени је са изнајмљеним моторним возилом преузео мигранте које је повезао ради илегалног кријумчарења на подручје Р Хрватске, те даље према земљама ЕУ, у чему је откривен и спријечен од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ, када су кријумчар и мигранти покушали побјећи полицијским службеницима, након чега су ухваћени и спријечени.

Наведене радње супротне су члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног и организованог криминала, као и важећим законима Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba