Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA SA PODRUČJA TURSKE

01.10.2020. 11:23

Optuženi Bakula Ivan (1983) tereti se da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju više ilegalnih migranata državljana Republike Turske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA SA PODRUČJA TURSKE

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Bakula Ivana, zv. ”Ćićanović”, rođenog 1983. godine u Imotskom, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljne upute o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata sa područja Turske koji nisu imali važeće isprave niti ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, a u našu zemlju su ušli ilegalno sa područja R Srbije.

Nadalje, optuženi je sa iznajmljenim motornim vozilom preuzeo migrante koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje R Hrvatske, te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, kada su krijumčar i migranti pokušali pobjeći policijskim djelatnicima, nakon čega su uhvaćeni i spriječeni.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba