Вијести

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА МРМКС-а И ТУЖИЛАШТВА БиХ ПУТЕМ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ

29.09.2020. 15:50

Главни тужиоци Тужилаштва при МРМКС-у и Тужилаштва БиХ, Серж Брамерц и Гордана Тадић, путем видео-конференције између Сарајева и Ден Хага, разговарали су о унапређењу рада на предметима ратних злочина, као и наставку и развоју даље успјешне сарадње и подршке коју Тужилаштво при МРМКС-у пружа Тужилаштву БиХ.

 

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА МРМКС-а И ТУЖИЛАШТВА БиХ ПУТЕМ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Главна тужитељка Гордана Тадић, заједно са званичницима Посебног одјела за ратне злочине, информисала је главног тужиоца Брамерца о активностима у раду на предметима ратних злочина, значају доприноса Тужилаштва при МРМКС-у у овом процесу, регионалној сарадњи, нарочито у предметима Категорије 2 прослијеђених из МКСЈ-а, те осталим битним питањима из дјелокруга сарадње двију институција.

Главни тужиоци Брамерц и Тадић заједнички су истакли важност усвајања Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина која ће помоћи убрзању динамике процесуирања предмета у наредном периоду, на свим правосудним нивоима у Босни и Херцеговини.

Главна тужитељка Тадић и главни тужилац Брамерц разговарали су  о Извјештају  суткиње Joanne Korner и датим препорукама о унапређењу процесуирања предмета ратних злочина у Босни и Херцеговини, на државном нивоу.

Главна тужитељка истакла је да ће, упркос потешкоћама које је проузроковала пандемија Covid 19, која је успорила и отежала рад на предметима ратних злочина, као и предметима ексхумација, тужиоци и особље Посебног одјела за ратне злочине наставити интензивне активности и предузети додатне напоре како би до краја године били постигнути што бољи резултати у овој области.

Главни тужиоци су исказали спремност за наставак сарадње у циљу бржег и ефикаснијег процесуирања ратних злочина и проналаска несталих лица у наредном периоду. 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba