Vijesti

SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA MRMKS-a I TUŽILAŠTVA BiH PUTEM VIDEO-KONFERENCIJE

29.09.2020. 15:50

Glavni tužioci Tužilaštva pri MRMKS-u i Tužilaštva BiH, Serge Brammertz i Gordana Tadić, putem video-konferencije između Sarajeva i Den Haaga, razgovarali su o unapređenju rada na predmetima ratnih zločina, kao i nastavku i razvoju dalje uspješne saradnje i podrške koju Tužilaštvo pri MRMKS-u pruža Tužilaštvu BiH.

SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA MRMKS-a I TUŽILAŠTVA BiH PUTEM VIDEO-KONFERENCIJE

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, informisala je glavnog tužioca Brammertza o aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, značaju doprinosa Tužilaštva pri MRMKS-u u ovom procesu, regionalnoj saradnji, naročito u predmetima Kategorije 2 proslijeđenih iz MKSJ-a, te ostalim bitnim pitanjima iz djelokruga saradnje dviju institucija.

Glavni tužioci Brammertz i Tadić zajednički su istakli važnost usvajanja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koja će pomoći ubrzanju dinamike procesuiranja predmeta u narednom periodu, na svim pravosudnim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica Tadić i glavni tužilac Brammertz razgovarali su  o Izvještaju  sutkinje Joanne Korner i datim preporukama o unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, na državnom nivou.

Glavna tužiteljica istakla je da će, uprkos poteškoćama koje je prouzrokovala pandemija Covid 19, koja je usporila i otežala rad na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima ekshumacija, tužioci i osoblje Posebnog odjela za ratne zločine nastaviti intenzivne aktivnosti i preduzeti dodatne napore kako bi do kraja godine bili postignuti što bolji rezultati u ovoj oblasti.

Glavni tužioci su iskazali spremnost za nastavak saradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba u narednom periodu. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba