Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA “INDI” U PROCESUIRANJU KORUPTIVNIH KRIVIČNIH DJELA

28.09.2020. 16:21

Lišene su slobode tri osumnjičene osobe, granični veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i primanja dara ili drugih oblika koristi.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA “INDI” U PROCESUIRANJU KORUPTIVNIH KRIVIČNIH DJELA

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a Posavskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH, izvršili su pretrese i lišenja slobode tri osumnjičene osobe.

Osobe koje su lišene slobode pod istragom su Posebnog odjela Tužilaštva BiH te su osumnjičene da su u svojstvu ovlaštenih službenih osoba, veterinarskih inspektora na granici BiH, uzimali novac kao nezakonitu imovinsku korist kako bi bez pregleda i provedene procedure propuštali u BiH određene proizvode životinjskog porijekla i proizvode namijenjene ishrani životinja.

Provedenom istragom utvrđeno je da su navedeni inspektori, koji djeluju u sklopu Ureda za veterinarstvo BiH, te su dužni provoditi mjere veterinarske i zdravstvene zaštite prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, od prevoznika primali novac kako bi zloupotrijebili službeni položaj, te dopustili uvoz u BiH bez zakonski provedene procedure.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba