Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

28.09.2020. 15:09

Оптужени Исмаил Фаисал (2001), држављанин Авганистана, терети се за организовано кријумчарење миграната са подручја Србије у Босну и Херцеговину.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

-      Исмаила Фаисала, рођеног 2001. године у Кабулу, Авганистан, држављанина Афганистана, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је, ради остваривања незаконите имовинске користи, пристао учествовати у извршењу кријумчарења више лица, илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у Босни и Херцеговини, а што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног и организованог криминала.

Према наводима оптужнице, оптужени је крајем мјесеца августа 2020. године, на подручју Р Србије, сачекао групу од око 40 илегалних миграната, међу којима је било и малољетних лица, од којих је узет новац за кријумчарење, па је групу од 10 миграната повео чамцем преко водене границе на ријеци Дрини, излажући тако опасностима њихове животе и безбједност.

Након преласка у БиХ, оптужени је откривен и лишен слободе од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ, а надлежне службе преузеле су старање о илегалним мигрантима.

Оптужени се терети да је недозвољено превео више миграната преко државне границе, међу којима је било и лица која нису навршила 18 година живота, чиме је почино кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba