Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

28.09.2020. 15:09

Optuženi Ismail Faisal (2001), državljanin Afganistana, tereti se za organizirano krijumčarenje migranata sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

 PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Ismaila Faisala, rođenog 2001. godine u Kabulu, Afganistan, državljanina Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, pristao sudjelovati u izvršenju krijumčarenja više osoba, ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, a što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala.

Prema navodima optužnice, optuženi je krajem mjeseca augusta 2020. godine, na području R Srbije, sačekao grupu od oko 40 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, od kojih je uzet novac za krijumčarenje, pa je grupu od 10 migranata poveo čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, izlažući tako opasnostima njihove živote i sigurnost.

Nakon prelaska u BiH, optuženi je otkriven i lišen slobode od strane policijskih službenika Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.

Optuženi se tereti da je nedozvoljeno preveo više migranata preko državne granice, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina života, čime je počino krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba