Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА СТРАНОГ ДРЖАВЉАНИНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

28.09.2020. 11:31

Притвор за држављанина Авганистана Анила Ахмада (1999) затражен је због опасности од бјекства осумњиченог.

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА СТРАНОГ ДРЖАВЉАНИНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Након испитивања осумњиченог, тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњиченог:

-      Анила Ахмада, рођеног 1999. године у мјесту Логар, Авганистан, држављанина Авганистана.

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је, ради стицања незаконите имовинске користи, извршио кријумчарење 10 лица, држављана Авганистана, из Србије у Босну и Херцеговину преко ријечне границе на ријеци Дрини.

Кријумчарени мигранти нису имали важеће документе нити су испуњавали услове за законити улазак и боравак у БиХ, те су извршене радње супротне члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног и организованог криминала.

Кријумчарење је извршено чамцем, чиме је проузрокована опасност за животе и безбједност кријумчарених лица, међу којима је било и малољетно дијете.

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка а) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњиченог који би напуштањем Босне и Херцеговине постао недоступан правосудним органима наше земље.

Приједлог је упућен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba