Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA STRANOG DRŽAVLJANINA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

28.09.2020. 11:31

Pritvor za državljanina Afganistana Anila Ahmada (1999) zatražen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA STRANOG DRŽAVLJANINA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog:

-      Anila Ahmada, rođenog 1999. godine u mjestu Logar, Afganistan, državljanina Afganistana.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu preko riječne granice na rijeci Drini.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente niti su ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH, te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine postao nedostupan pravosudnim tijelima naše zemlje.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba