Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИОЦА ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЈЕДНО ЛИЦЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ

08.09.2020. 13:04

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е на подручју Угљевика лоцирали су и лишили слободе:

ПО НАЛОГУ ТУЖИОЦА ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЈЕДНО ЛИЦЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ

-      Ђурковић Ратка, рођеног 1943. године, некадашњег команданта 1. батаљона 1. мајевичке  бригаде ВРС.

Наведени осумњичени под истрагом је у предмету Посебног одјела за ратне злочине против осумњичених Ђурковић Ратка и Недић Радомира, некадашњег команданта 1. мајевичке бригаде.

Терете се да, за вријеме широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности, знајући за тај напад и да њихове радње чине дио тог напада, као команданти ВРС, који су имали ефективну контролу над својим јединицама, нису предузели мјере да спријече убиства цивила и заробљеника, нити су, након што је злочин почињен, предузели активности како би се починиоци процесуирали и казнили за почињени злочин у селу Турсуново Брдо, Теочак, општина Угљевик у мјесецу јулу 1992. године.

Приликом напада, војне снаге којима су командовали осумњичени, убиле су 4 цивила бошњачке националности, као и двојицу припадника А РБиХ који су претходно били заробљени.

Осумњичени се терете, као команданти, због кривичних дјела злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком а)  и ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. став 1. тачка а) КЗ-а БиХ,  а све у вези са чланом 180. став 2. КЗ-а БиХ.

Осумњичени Ђурковић лишен је слободе и у законском року биће предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати.

У односу на осумњиченог Недића, поступајући тужилац ће, након што се прикупе све информације и подаци о његовом здравственом стању, одлучити о даљим активностима према осумњиченом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba