Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО ХНК/Ж У МОСТАРУ

07.09.2020. 12:26

Ова посјета дио је планираних посјета главне тужитељке тужилаштвима у оба бх. ентитета и Брчко дистрикту БиХ.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО ХНК/Ж У МОСТАРУ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, дана 04. септембра, боравила је у радној посјети Тужилаштву ХНК/Ж, у Мостару, гдје се састала са главним тужиоцем Зденком Ковачем и његовим сарадницима.

На радном састанку се разговарало о раду тужилаштава у вријеме пандемије COVID 19, а посебно о раду на предметима ратних злочина, предметима трговине људима и кријумчарења људи, као и предметима организованог криминала.

На састанку је разговарано о капацитетима Тужилаштва ХНК/Ж за рад на предметима ратних злочина, с обзиром да се врше анализе процесуирања предмета уступљених ентитетским тужилаштвима у складу са чланом 27а. ЗКП-а БиХ, те о важности продужења IPA пројекта 2019. који се односи на процесуирање ратних злочина и рад правосуђа.

Заједнички је закључак да се, и упркос проблемима насталим због пандемије COVID 19, активности на овим предметима предузимају у складу са сачињеним плановима, те је посебно наглашена потреба усвајања нове Стратегије за рад на предметима ратних злочина у Босни и Херцеговини.

Главна тужитељка је истакла значај успоставе Мреже тужилаца и истражилаца у циљу ефикасније борбе против трговине и кријумчарења људима у Босни и Херцеговини, те говорила о активностима које се у том циљу предузимају.

Такође, разговарано је о Стратешком форуму главних тужилаца и званичника полиције који је формиран у БиХ, како би се координисао рад тужилачке заједнице која броји око 380 тужилаца на свим нивоима у Босни и Херцеговини, а који помаже у рјешавању питања надлежности, нарочито у предметима за организовани криминал и привредни криминал.

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, је навела да је ово прва радна посјета ентитетским тужилаштвима, те да у наредном периоду планира обићи и друга тужилаштва у БиХ, те одржати радне састанке на ову тему.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba