Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ

12.08.2020. 12:14

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ  ЗЛОЧИНА  ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ

- ПРЕДРАГА БАСТАХА, рођеног 1953. године, држављанина БиХ и Републике Србије.

Оптужени се, према наводима из оптужнице, терети да је, у својству припадника резервног састава МУП-а РС, СЈБ Власеница, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против несрпског становништва на подручју општине Власеница, учествовао у лишавању живота (убиствима) 37 цивила бошњачке националности, заједно са још два припадника ВРС, на локалитету “Мрачни дол” (Мрачница) општина Власеница.

Према наводима оптужнице, оптужени је вршио обезбјеђење мјеста стријељања и уз пријетњу оружјем усмјеравао жртве које су се налазиле у аутобусу на мјесто гдје су убијане, а жртве су претходно довезене аутобусом из затвора који се налазио иза зграде суда у Власеници и из логора Сушица.

Тијела жртава су пронађена и ексхумирана 2000. године, на истом мјесту гдје су стријељани.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком а) КЗ-а БиХ, а све у вези са чланом 180. став 1. и чланом 29. истог Закона.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 44 свједока, од чега 2 стручна вјештака те прилагањем више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba