Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЗАТРАЖИЋЕ СТАВ ВСТС-а БиХ ПОВОДОМ АКТА ДОСТАВЉЕНОГ ОД СУДА БиХ ДАНА 28.07.2020. ГОДИНЕ

04.08.2020. 14:02

Такође, затражиће се очитовање на који начин и уз које процедуре је дошло до доношења и селективне дистрибуције наводних „закључака“ у Тужилаштво Босне и Херцеговине.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЗАТРАЖИЋЕ СТАВ ВСТС-а БиХ ПОВОДОМ АКТА ДОСТАВЉЕНОГ ОД СУДА БиХ ДАНА 28.07.2020. ГОДИНЕ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, одржала је проширени колегиј главног тужиоца и шефова тужилачких одјела  и одсјека у Тужилаштву Босне и Херцеговине, а поводом закључака из Суда БиХ који су достављени само појединим руководиоцима у овој институцији.

Наведени закључци достављени су појединим руководиоцима и тужиоцима, а у њима Суд указује на наводне „нерегуларности“ приликом изузимања документације у истражним предметима у којима поступају тужиоци и овлаштена службена лица, те издавању усмених наредби судија за поступање у предметима.

Тужиоци су мишљења да наведени „закључци“ представљају директно мијешање и опструкцију рада Тужилаштва БиХ у борби за јачање владавине права, те директно мијешање и опструкцију у појединим активним предметима у којима поступа Тужилаштво, а који су од изузетног значаја за владавину права.

Закључак је колегија да се ВСТС БиХ упозна са наведеним закључцима те у најкраћем року очитује о истима како не би наступиле штетне посљедице.

Такође, да се од ВСТС-а БиХ затражи да од Суда БиХ прибави детаљне информације о одржаној сједници и начину доношења закључка. Допис ће бити упућен и Канцеларију дисциплинског тужиоца.

Тужилаштво БиХ ће ради заштите интегритета институције и тужилачке функције предузети  све законом предвиђене мјере и радње.​


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba