Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

29.07.2020. 14:28

Оптужени Токалић Омер (1967) терети се за пореску утају у износу већем од пола милиона КМ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

- Токалић Омера, рођеног 06.09.1967. године у Бусовачи, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је, у периоду од 2012. до 2016. године, у својству оснивача и овлаштеног лица у правном лицу “K&B EKSPORT-IMPORT BUSOVAČA” д.о.о Бусовача, поступао супротно законским одредбама које дефинишу пријаву и плаћање пореза на додату вриједност (ПДВ).

У оптужници се наводи да оптужени за остварени промет није пријавио путем ПДВ пријава порез у укупном износу од 525.215,00 КМ, тако што је супротно законским одредбама користио право за одбитак улазног ПДВ-а при набавци опреме и објекта трговачког центра у Какњу, као и прометовао различиту робу не пријављујући ПДВ, те такође није платио ПДВ за робу коју је задржао за властите потребе.

Оптужени се терети да је не пружајући податке који су од битног утицаја за утврђивање пореске обвезе, те пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима, избјегао плаћање ПДВ-а у износу од 525.215,00 КМ, за који износ је оштетио буџет и све грађане БиХ, чиме је починио кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 4. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba