Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ PRISUSTVOVALA CEREMONIJI SVEČANOG OTVARANJA DRŽAVNOG ZATVORA U VOJKOVIĆIMA

23.07.2020. 12:25

Otvaranje ovih zatvorskih i pritvorskih kapaciteta značajno će pomoći u procesu jačanja vladavine prava i radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ PRISUSTVOVALA CEREMONIJI SVEČANOG OTVARANJA DRŽAVNOG ZATVORA U VOJKOVIĆIMA

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisustvovala je svečanom otvaranju kapaciteta Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Otvaranje ovih zatvorskih i pritvorskih kapaciteta značajno će pomoći jačanju vladavine prava i ispunjavanju evropskih i svjetskih standarda za izdržavanje krivičnih sankcija, te zatvorskih i pritvorskih kapaciteta.

Glavna tužiteljica Tadić želi istaći da je na osnovu optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen veliki broj lica za krivična djela ratnog zločina i organizovanog kriminala, te ovi osuđenici trebaju kazne izdržavati po najvišim sigurnosnim i drugim standardima, što je nakon sudskog postupka važan element ostvarenja vladavine prava.

U okviru predmeta na kojima radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, često su potrebni pritvorski kapaciteti visokog nivoa sigurnosti kao što su kapaciteti u novootvorenom Državnom zatvoru.

Također, pritvorski kapaciteti koji se nalaze relativno blizu kompleksa pravosudnih institucija u odnosu na druge zatvorske i pritvorske ustanove u BiH, značajno će olakšati rad u istražnim i pritvorskim predmetima, s obzirom da su se osumnjičeni i optuženi u Tužilaštvo BiH često dovodili iz udaljenih pritvorskih kapaciteta  u svim krajevima BiH, pa će postojanje ovih kapaciteta dosta olakšati rad u smislu smještaja i dovođenja osumnjičenih i optuženih lica.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba