Vijesti

TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE IZDALO NAREDBU ZA OSIGURANJE LOKACIJE NA ROSTOVU, RADI PROCESA EKSHUMACIJE

20.07.2020. 12:09

Nakon zaprimljene informacije o postojanju posmrtnih ostataka na navedenoj lokaciji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da budu zaustavljeni svi radovi dok se ne završi proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon dobijanja informacije da su na lokalitetu Rostova pronađeni posmrtni ostaci koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, kontaktiran je od strane Instituta za nestalа lica i  policije MUP-a SBK/KSB na navedenom području, te je izdao naredbu da se lokacija osigura, okruži policijskom zaštitnom trakom, te vrši policijski nadzor lokacije.

Postoje informacije da se na navedenoj lokaciji, koja je u privatnom vlasništvu, nalaze posmrtni ostaci nestalih lica hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se više od 2 decenije bezuspješno traga.

Tokom dana već su ostvareni kontakti sa nadležnim licima iz Instituta za nestala lica (INO) BiH i ostalim nadležnim institucijama kako bi se što prije završile aktivnosti potrebne za izdavanje naredbe za proces ekshumacije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijeti će zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH kako bi se moglo pristupiti daljim aktivnostima na realizaciji ekshumacije.

Do izvršenja ekshumacije bit će zaustavljeni građevinski ili drugi radovi planirani na navedenom lokalitetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba