Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И НЕДОЗВОЉЕНО СКЛАДИШТЕЊЕ РОБЕ

17.07.2020. 15:33

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:      

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И НЕДОЗВОЉЕНО СКЛАДИШТЕЊЕ РОБЕ

-      ДАУТОВИЋ АЛМИРА (1985) и ДАУТОВИЋ НАСИРА (1957) из Градачца, држављани Босне и Херцеговине.

Према наводима оптужнице, оптужени се терете да су ради стицања противправне имовинске користи, у намјери даље продаје, неовлаштено се бавили  недозвољеним прометом акцизних производа, односно,  незаконито складиштили дуван у приватним и пословним просторијама које су користили, као и у теретном моторном возилу, а за које су знали да нису регистровани за ту намјену у складу са законом.

Наведени дуван су, супротно законским прописима, незаконито набавили те намјеравали даље прометовати њима познатим купцима,  а за који дуван нису посједовали никакву документацију, односно који није обиљежен акцизним маркицама.

Приликом извршених претреса пронађен је дуван у количини од око 620,8 кг, а на наведени начин оптужени су прибавили новчану корист у већем износу, у виду неплаћених индиректних пореза и акциза на штету буџета БиХ.

Такође, оптужени се терете да су у пословним просторијама и припадајућем магацину на Аризона пијаци у Брчко дистрикту БиХ, у власништву оптуженог Даутовић Алмира, неовлаштено ускладиштили велику количину прехрамбених артикала и енергетског пића, а за које нису имали прописану документацију о поријеклу робе и плаћеном порезу.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. став 1. и кривично дјело недозвољено складиштење робе из члана 210б. став 2. у вези става 1. Кривичног закона БиХ, а све у вези са чланом 26. и 29. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba