Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

14.07.2020. 09:56

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

-      ВИНЦЕК СТАНКА, рођеног 1962. године у Птују - Р Словенија, држављанина Р Словеније, и

-      ЈОШИЋ ГОРАНА,  рођеног 1967. године у Кључу, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су, Винцек Станко у својству директора и одговорног лица, а Јошић Горан, извршног директора предузећа „Mushrooms Trade“ д.о.о. Лакташи, током мјесеца септембра и октобра 2015. године, путем поднесених пореских пријава неистинитог садржаја, те лажним приказивањем промета и откупа пољопривредних производа који се у стварности није десио, остварили умањење пореских обавеза и незаконито остварили право на одбитак улазног пореза у укупном износу од 21.163,12 КМ, за који износ је оштећен буџет БиХ, а оптужени Јошић Горан у пословној документацији унио неистините податке.

Према наводима оптужнице, оптужени Винцек Станко додатно се терети да је током прве половине 2017. године,  радећи у истом својству поменутог предузећа у Лакташима, пружањем лажних података, извршио набавку кориштеног пословног објекта, без одбијеног улазног ПДВ-а, те након извршеног улагања у наведени пословни објекат, извршио продају пословног објекта предузећу из Српца, умањивши износ излазног ПДВ-а у износу од 10.275,00 КМ, чиме је на описани начин оштетио буџет БиХ за наведени износ.

Оптужени се терете да су починили - Винцек Станко кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 2. и 1. у вези са чланом 53. КЗ-а БиХ, а  оптужени Јошић Горан кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 2. у вези са чланом 29. КЗ-а БиХ  и кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа из члана 274. КЗ-а РС, примјеном члана 53. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba