Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

10.07.2020. 14:45

Оптужени Остоја Прпош (1952) терети се да је, ради стицања незаконите имовинске користи, преко територије Босне и Херцеговине незаконито транспортовао илегалне мигранте, држављане Сирије.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

-      Прпош Остоје, зв. ”Оће”, рођеног 1952. године у Приједору, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, ради стицања незаконите имовинске користи, поступао супротно законима у БиХ као и члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала, тако што је на подручју Приједора преузео држављане Сирије, за које је знао да се ради о кријумчареним лицима која не испуњавају услове за законит боравак и кретање у Босни и Херцеговини, са намјером да их превезе на подручје Бихаћа, ради даљег одласка према земљама ЕУ.

У извршењу кривичног дјела оптужени је откривен и спријечен од стране полицијских службеника МУП-а УСК Бихаћ који су зауставили возило којим је управљао, открили илегалне мигранте које су предали Служби за послове са странцима БиХ, а од оптуженог узели новац који је претходно добио од кријумчарених лица.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba