Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

10.07.2020. 14:45

Optuženi Ostoja Prpoš (1952) tereti se da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, preko teritorija Bosne i Hercegovine nezakonito transportirao ilegalne migrante, državljane Sirije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv:

-      Prpoš Ostoje, zv. ”Oće”, rođenog 1952. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, postupao protivno zakonima u BiH kao i članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, tako što je na području Prijedora preuzeo državljane Sirije, za koje je znao da se radi o krijumčarenim osobama koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini, sa namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljnjeg odlaska prema zemljama EU.

U izvršenju kaznenog djela optuženi je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika MUP-a USK Bihać koji su zaustavili vozilo kojim je upravljao, otkrili ilegalne migrante koje su predali Službi za poslove sa strancima BiH, a od optuženog uzeli novac koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba