Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-САСТАНКУ СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ТУЖИЛАЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, НА ТЕМУ ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ ПАНДЕМИЈЕ COVID 19 ОД СТРАНЕ ОРГАНИЗОВАНИХ КРИМИНАЛНИХ ГРУПА

09.07.2020. 17:25

Главни тужиоци из више земаља учесница, које укључују земље региона Западног Балкана, Грчке, Италије и Румуније, уз подршку Мисије ОЕБС-а разговарали су о експлоатацији пандемије Covid 19 од стране криминалаца, те начину рада и резултатима тужилачких институција за вријеме пандемије.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-САСТАНКУ СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ТУЖИЛАЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, НА ТЕМУ ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ ПАНДЕМИЈЕ COVID 19 ОД СТРАНЕ ОРГАНИЗОВАНИХ КРИМИНАЛНИХ ГРУПА

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, путем видео-конференције учествовала је на састанку Сталне конференције тужилаца за организовани криминал.

Учесници састанка разговарали су о новим појавним облицима криминала који се јављају у ванредним ситуацијама изазваним пандемијом, те нарочито о коруптивним активностима и злоупотребама буџетских средстава путем јавних набавки.

Учесницима видео-састанка обратио се амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији, Њ.Е. Andrea Oricio, а као панелисти обратили су се главни тужилац из Националне дирекције за борбу против мафије и тероризма (ДНА) из Италије Federiko Cafiero de Raho, као и главни тужиоци и тужилац за организовани криминал из Босне и Херцеговине, Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, те међународни експерт за кривично право из Италије.

Главна тужитељка Гордана Тадић упознала је учеснике састанка да је Тужилаштво Босне и Херцеговине у протекла три мјесеца, упркос ванредној ситуацији изазваној пандемијом Covid 19, реализовало истражне активности у више предмета који се односе на јавне набавке медицинске и друге опреме за вријеме пандемије, угрожавања здравља и безбједности грађана, те учествовало у више међународних операција у борби против кријумчарења опојних дрога, финансијског криминала, те кријумчарења лица, као и других кривичних дјела, чија почињења су евидентирана у вријеме пандемије Covid 19.

Сви учесници састанка Сталне конференције тужилаца за организовани криминал договорили су наставак сарадње у наредном периоду путем непосредне размјене информација, међународне правне помоћи и организовањем састанака путем вебинара до побољшања епидемиолошке ситуације.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba