Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA VIDEO-SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽITELJA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, NA TEMU EKSPLOATACIJE PANDEMIJE COVID 19 OD STRANE ORGANIZIRANIH KRIMINALNIH SKUPINA

09.07.2020. 17:25

Glavni tužitelji iz više zemalja učesnica, koje uključuju zemlje regiona Zapadnog Balkana, Grčke, Italije i Rumunjske, uz potporu Misije OESS-a razgovarali su o eksploataciji pandemije Covid 19 od strane kriminalaca, te načinu rada i rezultatima tužiteljskih institucija za vrijeme pandemije.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA VIDEO-SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽITELJA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, NA TEMU EKSPLOATACIJE PANDEMIJE COVID 19 OD STRANE ORGANIZIRANIH KRIMINALNIH SKUPINA

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, putem video-konferencije, sudjelovala je na sastanku Stalne konferencije tužitelja za organizirani kriminal.

 

Sudionici sastanka razgovarali su o novim pojavnim oblicima kriminala koji se javljaju u vanrednim situacijama izazvanim pandemijom, te naročito o koruptivnim aktivnostima i zlouporabama proračunskih sredstava putem javnih nabava.

Sudionicima video-sastanka obratio se veleposlanik Misije OESS-a u Srbiji, Nj.E. Andrea Oricio, a kao panelisti obratili su se glavni tužitelj iz Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma (DNA) iz Italije Federiko Cafiero de Raho, kao i glavni tužitelji i tužitelj za organizirani kriminal iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i  Albanije, te međunarodni ekspert za kazneno pravo iz Italije.

 Glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca, uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid 19, realiziralo istražne aktivnosti u više predmeta koji se odnose na javne nabave medicinske i druge opreme za vrijeme pandemije, ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te sudjelovalo u više međunarodnih operacija u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga, financijskog kriminala, te krijumčarenja osoba, kao i drugih kaznenih djela čija počinjenja su evidentirana u vrijeme pandemije Covid 19.

 Svi sudionici sastanka Stalne konferencije tužitelja za organizirani kriminal dogovorili su nastavak suradnje u narednom razdoblju putem neposredne razmjene informacija, međunarodne pravne pomoći i organiziranjem sastanaka putem webinara do poboljšanja epidemiološke situacije. 

 

 

 

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba