Вијести

САСТАНАК МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

18.06.2020. 14:36

На састанку одржаном путем видео-конференције презентована је актуелна ситуација у области борбе против трговине људима, као и активности Мреже специјализованих тужилаца и истражилаца у будућности.  

САСТАНАК МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

На састанку су се учесницима обратили амбасадор САД-а у БиХ Њ.Е. Eric G. Nelson, као и г. Peter Van Der Auweraert, шеф мисије и суб-регионални координатор за Западни Балкан Међународне организације за миграције (IOM).

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, представила је активности и тренутну ситуацију у борби против трговине људима у Босни и Херцеговини, међународне операције које се воде у предметима трговине људима и илегалних миграција, као и активности које ће се реализовати у склопу Мреже специјализованих тужилаца и истражилаца за борбу против трговине људима.

Иницијалне активности за формирање ове мреже реализоване су крајем прошле године, а у оквиру специјализоване Мреже учествују тужиоци и полицијски оперативци из институција са нивоа државе, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

Мрежа се састоји од тужилаца и истражилаца из цијеле Босне и Херцеговине који су контакт особе у име институција из којих долазе, који ће знатно унаприједити процесуирање ових кривичних дјела, те обезбиједити активну, брзу и ефикасну комуникацију у истрагама и процесуирању предмета из ове области.

Учесницима се такође обратио и г. Самир Ризво, државни координатор за борбу против трговине људима у оквиру Министарства безбкједности БиХ, који је говорио о моделу мреже специјализованих тужилаца и истражилаца.

У реализацији наведеног пројекта подршку пружају Министарство иностраних послова САД-а, путем Министарства правосуђа, односно Програма за развој, помоћ и едукацију тужилаштава у иностранству (DoJ/OPDAT), као и Међународна организација за миграције (IOM) кроз пројект којег финансира Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (USAID BiH).

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba