Vijesti

SASTANAK MREŽE SPECIJALIZIRANIH TUŽILACA I ISTRAŽILACA ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA ODRŽAN U SARAJEVU

18.06.2020. 14:36

Na sastanku održanom putem video-konferencije prezentirana je aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i aktivnosti Mreže specijaliziranih tužilaca i istražilaca u budućnosti.

 

SASTANAK MREŽE  SPECIJALIZIRANIH TUŽILACA  I ISTRAŽILACA ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA  ODRŽAN U SARAJEVU

Na sastanku su se sudionicima obratili ambasador SAD-a u BiH Nj.E. Eric G. Nelson, kao i g. Peter Van Der Auweraert, šef misije i sub-regionalni koordinator za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, predstavila je aktivnosti i trenutnu situaciju u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, međunarodne operacije koje se vode u predmetima trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i aktivnosti koje će se realizovati u sklopu Mreže specijaliziranih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima.

Inicijalne aktivnosti za formiranje ove mreže realizovane su krajem prošle godine, a u okviru specijalizirane Mreže sudjeluju tužioci i policijski operativci iz institucija sa nivoa države, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

Mreža se sastoji od tužilaca i istražilaca iz cijele Bosne i Hercegovine koji su kontakt osobe u ime institucija iz kojih dolaze, koji će znatno unaprijediti procesuiranje ovih krivičnih djela, te osigurati aktivnu, brzu i efikasnu komunikaciju u istragama i procesuiranju predmeta iz ove oblasti.

Sudionicima se također obratio i g. Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, koji je govorio o modelu mreže specijaliziranih tužilaca i istražilaca.

U realizaciji navedenog projekta podršku pružaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, putem Ministarstva pravosuđa, odnosno Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u inostranstvu (DoJ/OPDAT), kao i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kroz projekt kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH).

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba