Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ГРУПЕ ИЛИ УДРУЖЕЊА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА “КАМЕРУН”

16.06.2020. 09:21

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције, открили су и документовали кријумчарење миграната из Африке према земљама ЕУ, у чијем извршењу су починиоци користили документе и исправе Р Француске и Р Италије које су припадале трећим лицима.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ГРУПЕ ИЛИ УДРУЖЕЊА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА “КАМЕРУН”

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Јацксон Ндип, рођен 1968. године у Камеруну, настањен у Р Француској, налази се у притвору.

- Агбор Донатус Ета, рођеног 1979. године у Камеруну, држављанин Камеруна, налази се у притвору.

Оптужени се терете да су током 2019. и почетком 2020. године, са више њима познатих лица, на територији Камеруна, Француске и Босне и Херцеговине, дјелујући као организована група, ради стицања незаконите имовинске користи, врбовали држављане Камеруна, обећавајући им да ће им за новчане износе између 4500 и 7500 евра омогућити одлазак у земље на подручју Европске уније.

У оптужници се наводи да су оптужени кријумчареним мигрантима прибавили визе у дипломатском представништву БиХ у Египту, под кринком намјере посјете БиХ ради вјерског туризма, да би по доласку у БиХ организовали смјештај илегалних миграната на подручју Коњица, те покушали организовати њихов одлазак из БиХ копненим и ваздушним путем, уручивши им путне исправе Р Француске и Р Италије које су гласиле на друга лица.

У овој намјери већина илегалних миграната је откривена и спријечена приликом покушаја одласка из БиХ, крајем мјесеца јануара ове године.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела: организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а., у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba