Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ОПТУЖЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

11.06.2020. 09:55

Два лица, држављани Авганистана и Пакистана, терете се за организовано кријумчарење веће групе илегалних миграната афро-азијског поријекла преко ријечне границе на ријеци Дрини.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ОПТУЖЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Armana Afghana Fareedija, рођеног 1997. године у Афганистану, држављана Афганистана, налази се у притвору, и

- Amjida Khana, рођеног  2000. године у Пакистану, држављана Пакистана, налази се у притвору.

Оптужени се терете да су, дјелујући као чланови организоване групе за кријумчарење људи, у међусобном договору и заједничком плану са њима познатим члановима групе, ради стицања незаконите имовинске користи, за унапријед договорени новчани износ, вршили организовано кријумчарење илегалних миграната, који не испуњавају услове за легалан и законит улазак у БиХ, чамцем преко ријеке Дрине, граничне линије из Р Србије у БиХ.

У извршењу кривичног дјела починиоци су откривени и спријечени акцијом припадника Граничне полиције БиХ, који су пронашли шест илегалних мигранта држављана Пакистана и Авганистана на обали ријеке Дрине, у близини Зворника, спријечили њихово даље кријумчарење, те лишили слободе починиоце кривичног дјела.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело – организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba