Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANIH DRŽAVLJANA OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

11.06.2020. 09:55

Dvije osobe, državljani Afganistana i Pakistana, terete se za organizirano krijumčarenje veće skupine ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANIH DRŽAVLJANA OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Armana Afghana Fareedija, rođenog 1997. godine u Afganistanu, državljana Afganistana, nalazi se u pritvoru, i

- Amjida Khana, rođenog  2000. godine u Pakistanu, državljana Pakistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao članovi organizirane skupine za krijumčarenje ljudi, u međusobnom dogovoru i zajedničkom planu sa njima poznatim članovima skupine, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, koji ne ispunjavaju uvjete za legalan i zakonit ulazak u BiH, čamcem preko rijeke Drine, granične crte iz R Srbije u BiH.

U izvršenju kaznenog djela počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH, koji su pronašli šest ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali rijeke Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo daljnje krijumčarenje, te lišili slobode počinitelje kaznenog djela.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH, a u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. Stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba