Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

11.06.2020. 08:53

Оптужени Мухарем Дунић (1974) терети се да је учествовао на ратиштима у Сирији и Ираку у оквиру формација које су дјеловале у саставу тзв. ”ИСИЛ“-а.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-    Дунић Мухарема, рођеног 1974. године у Јајцу, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, током 2014. године, заједно са својом супругом напустио подручје Р Аустрије, отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу са Сиријом, гдје се придружио паравојним формацијама које су дјеловале у оквиру структура тзв. ”ИСИЛ“-а, који је одлуком Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Истрагом је утврђено да је оптужени учествовао у ратним активностима које представљају тешка кршења међународног хуманитарног права, са  циљем формирања калифата тзв. ”Исламске државе” на простору двије ратом захваћене државе.

Након пораза стуктура тзв. “ИСИЛ”-а, оптужени је почетком 2019. године заробљен од стране припадника курдских снага на подручју Сирије, те крајем 2019. године изручен у БиХ, гдје је лишен слободе и налази се у притвору.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba