Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFICOM MISIJE OESS-a U BiH

10.06.2020. 12:52

Središnje teme razgovora odnosile su se na jačanje vladavine prava i procesuiranje predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFICOM MISIJE OESS-a U BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sastala se sa šeficom Misije OESS-a u BiH, veleposlanicom Kathleen Kavalec, kao i dužnosnicima Misije zaduženim za segment vladavine prava, Michaelom Schuetzom, šefom Sekcije za vladavinu prava i pravnim savjetnikom​ Francescom De-Sanctisom.

Tijekom sastanka glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a u BiH sa aktualnom situacijom, te sa radom i ostvarenim rezultatima Tužiteljstva BiH za vrijeme pandemije Covid 19, te ostvarenim rezultatima, iako se radilo u smanjenim kapacitetima zbog poštivanja preporuka nadležnih institucija. Također, Tužiteljstvo je za vrijeme pandemije Covid 19, sukladno uputama VSTV-a BiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na kaznena djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabave, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima.

Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OESS-a u BiH da je zbog nastalih okolnosti bio otežan rad na predmetima ratnih zločina, kao i procesima ekshumacija, zato što navedene aktivnosti iziskuju putovanja i rad na terenu na području cijele Bosne i Hercegovine.

U Tužiteljstvu BiH od 18.05. rade svi tužitelji i uposlenici, puno radno vrijeme, poštivajući mjere propisane za zaštitu zdravlja uposlenika. 

Veleposlanica Kavalec je istakla da će Misija OESS-a u BiH nastaviti pružati potporu Tužiteljstvu BiH u prevazilaženju izazova s kojima se suočava u svom radu, s ciljem jačanja vladavine prava u interesu svih građana BiH. 

Tužiteljstvo BiH i Misija OESS-a u BiH iskazali su opredijeljenost za nastavak suradnje u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba