Вијести

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОХРАБРЕНО ЈЕ САДРЖАЈЕМ ИЗВЈЕШТАЈА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у СЕРЖА БРАМЕРЦА

09.06.2020. 13:01

У свом обраћању поводом Извјештаја у Савјету безбједности УН-а, главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Серж Брамерц, истакао је објективне оцјене рада Тужилаштва Босне и Херцеговине у предметима ратних злочина, на основу  стручних и професионалних стандарда и критерија.

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОХРАБРЕНО ЈЕ САДРЖАЈЕМ ИЗВЈЕШТАЈА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у СЕРЖА БРАМЕРЦА

У оквиру обраћања главног тужиоца Брамерца, наведене су оцјене о раду и процесуирању предмета ратних злочина у земљама бивше Југославије. У обраћању у Савјету безбједности УН-а, између осталог је наведено: 

“Негирање злочина и величање осуђених ратних злочинаца распрострањено је и у бившој Југославији. Нажалост, то негирање и величање често подстичу или подржавају политичари и званичници широм региона.

Већ сам извјештавао о политичком уплитању у остварење правде за ратне злочине у бившој Југославији.

Прошле седмице били смо свједоци алармантног примјера таквог уплитања у Босни и Херцеговини.

Тужилаштво је увијек у потпуности подржавало рад Тужилаштва Босне и Херцеговине и његову садашњу главну тужитељицу. Наше је потврђено мишљење да она и њен тим обављају свој посао професионално и етички, а вјерујемо да ће наставити процесуирати све одговорне за ратне злочине, без обзира на националну припадност или службени положај.

Упркос овом истакнутом примјеру, широм региона негирање злочина, величање осуђених ратних злочинаца и политизација обесхрабрујуће дјелују на тужиоце и судије и подривају владавину права”- истакао је Брамерц.

Такође, главни тужилац Брамерц у свом Извјештају је навео: "Жртве на свим странама заслужују да њихове патње буду уважене и признате. Друштвене заједнице би требале једногласно осудити оне који су одговорни за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид."

Тужилаштво Босне и Херцеговине остварује дугогодишњу добру и континуирану сарадњу са Тужилаштвом при МРМКС-у, те су у раду у потпуности усвојени највиши међународни стандарди у процесуирању предмета међународног хуманитарног права. Тужилаштво БиХ је опредијељено да се сарадња настави и у будућности, нарочито у сегменту стратешке подршке, размјене стеченог знања и унапређења регионалне сарадње.

Тужиоци, стручно особље и запосленици из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине наставиће радити професионално и по утврђеним стандардима, те су охрабрени изнесеним ставовима подршке главног тужиоца Брамерца.

Тужилаштво Босне и Херцеговине до сада је оптужило близу 900 лица за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, а на основу оптужница донесене су правоснажне пресуде од више од 3100 година затвора. 

У остварењу ових резултата значајно је допринијела континуирана заједничке сарадња и добра и отворена комуникација између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МРМКС-у.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba