Vijesti

REALIZOVANA ZAJEDNIČKA OPERACIJA TUŽILAŠTAVA BiH I HRVATSKE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

27.05.2020. 12:34

U operaciji kodnog naziva “Trst” obuhvaćene su osobe osumnjičene za organizovano krijumčarenje i transport migranata sa područja R Turske preko zemalja Zapadnog Balkana do R Italije.

REALIZOVANA ZAJEDNIČKA OPERACIJA TUŽILAŠTAVA BiH I HRVATSKE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koordinira rad i aktivnosti policijskih službenika SIPA-e, koji realizuju pretrese i lišenja slobode na više lokacija u BiH.

Aktivnosti Tužilaštva BiH se realizuju u koordinaciji sa USKOK-om pri Državnom odvjetništvu R Hrvatske, a radi se o operaciji usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje organizovanog krijumčarskog lanca za krijumčarenje migranata, u kojem kao počinioci sudjeluju državljani više zemalja. Istovremeno se pretresi i lišenja slobode vrše i na području Hrvatske.

Radi se o obimnoj istrazi u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka, kao i zemalja visokog migracijskog rizika sa područja Turske, preko zemalja Zapadnog Balkana, te BiH i Hrvatske, sve do teritorije R Italije.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su počinioci uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizovali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportovali dalje prema konačnom odredištu.

Ova operacija jedna je od najobimnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata koje su provedene u 2020. godini.

Nakon završetka aktivnosti, Tužilaštvo BiH i DORH bit će u mogućnosti saopštiti više detalja.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba