Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

14.05.2020. 09:22

Оптужени Хамза Лабиди (1998) терети се да је више година учествовао на ратиштима у Сирији у оквиру формација које су дјеловале у саставу тзв. ”ИСИЛ“-а.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-          Хамзе Лабидија, рођеног 1998. године у Завидовићима, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је, средином 2014. године, заједно са својом породицом напустио територију БиХ, отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу са Сиријом, гдје се придружио паравојним формацијама које су дјеловале у оквиру структура тзв. ”ИСИЛ“-а, који је одлуком Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Истрагом је утврђено да је оптужени, од 2016. године, учествовао у више оружаних формација са којима је учествовао у борбама на подручју градова Rakka i Haritan да би, након пада и слома ове терористичке организације, почетком 2019. године био заробљен од припадника курдских снага, те крајем 2019. године изручен у БиХ, гдје је лишен слободе и налази се у притвору.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba