Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

22.04.2020. 10:19
Radi se o međunarodnoj operaciji u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga kodnog naziva "Tebra" u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz R Hrvatske.
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

 

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

- Bilić Marijane, rođene 1979. godine u opštini Ploče, Republika Hrvatska, državljanke R Hrvatske.

 

Optužena se tereti da je u vremenskom periodu od 2015. do 2019. godine, na teritoriji BiH, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i uvećanja bračne imovine, po organizovanim i izvršenim prevozima veće količine opojne droge “cannabis” iz Republike Albanije, preko Crne Gore u BiH, kao bračni supružnik, pomagala u skladištenju i prepakivanju opojne droge, radi daljeg prevoza i prodaje u R Hrvatsku.

 

Prema navodima optužnice, optužena je u prilikama kada je njen suprug na lokalitetu porodične kuće, od njemu poznatih lica preuzimao, organizovao skladištenje i prepakivanje opojne droge, radi njenog daljeg prevoza i prodaje, u više navrata bila uključena na način da je osiguravala lokaciju, te pomagala u prevozu i skladištenju opojne droge.

 

Optužena se tereti da je, s umišljajem, učiniocu neovlaštenog međunarodnog prevoza i držanja radi dalje prodaje supstance koja je propisima proglašena opojnom drogom, uklanjala prepreke za učinjenje krivičnog djela, prikrivala učinioca, kao i sredstva kojima je djelo učinjeno, tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom, čime je počinila krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 31. istog Zakona.

 

Tokom provođenja istražnih operacija ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, te su lica povezana sa optuženom procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba