Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA VIDEO-KONFERENCIJI SVIH GLAVNIH TUŽILACA I PREDSJEDNIKA VSTV-a

08.04.2020. 17:32

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzela su potrebne mjere i nastavljaju sa radom i ostvarivanjem Ustavom i zakonom predviđenih uloga i nadležnosti. Pojačano je praćenje zakonitosti postupaka javnih nabavki. Preduzet će se mjere za osiguranje uslova za vršenje obdukcija.

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA VIDEO-KONFERENCIJI SVIH GLAVNIH TUŽILACA I PREDSJEDNIKA VSTV-a

Tužilaštvo BiH je preduzelo aktivnosti na osiguranju uslova za ostvarivanje procesa rada za vrijeme vanredne situacije izazvane pandemijom korona-virusa i radne aktivnosti se svakodnevno provode.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sudjelovala je na video-konferenciji glavnih tužilaca u BiH i predsjednika VSTV-a BiH. Na sastanku su dogovoreni zaključci koji će pomoći da se bez zastoja realizuje rad i ostvarivanje nadležnosti tužilačkih institucija.

1. Sva tužilaštva u BiH, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, ostvaruju svoju Ustavom i zakonima predviđenu ulogu uz predviđene mjere zaštite uposlenika i građana, postupajući prema odluci VSTV-a BiH u pogledu organizacije i prioriteta rada tužilaštava.

2. Osim već navedenih prioriteta procesuiranja krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, sva tužilaštva u BiH prate i pratit će sa pojačanom pažnjom sve javne nabavke koje se realizuju u vrijeme pandemije, te će u slučaju postojanja osnova sumnje za izvršenje koruptivnih krivičnih djela korištenjem nastale situacije, procesuirati sve odgovorne osobe za koje postoji osnov sumnje za izvršenje ovih krivičnih djela.

3. Tužilaštva se za vrijeme vanrednih okolnosti suočavaju sa problemom izbjegavanja vršenja obdukcija od strane obducenata, koji izbjegavanje pravdaju rizikom i nepostojanjem odgovarajućijh zaštitno-tehničkih uslova za vršenje obdukcija. Zbog toga pozivamo nadležne organe izvršnih vlasti svih nivoa u BiH za hitno osiguravanje zaštitno-tehničkih uslova kojima bi bilo omogućeno vršenje obdukcija za vrijeme trajanja pandemije.

Video-konferencija održana je u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, te će se u narednom periodu nastaviti sa ovim načinom rada i razmjene iskustava između tužilaca o načinu organiziranja i rada u novonastalim okolnostima, uz podršku VSTV-a BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba