Vijesti

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

08.04.2020. 14:49

Produženje pritvora je predloženo iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje određivanja mjere pritvora za osumnjičenog:

- Kikić Rajo, rođen 1963. godine u Breziku, BiH.

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, suprotno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prelazu Brčko pustio u BiH troje putnika koji su došli iz R Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba