Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH SUDJELOVALO U MEĐUNARODNOJ OPERACIJI SPREČAVANJA PRANJA NOVCA

02.04.2020. 10:36
Tužilac i istražilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim službenicima SIPA-e, preduzeli su aktivnosti u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano sa nabavkom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije.
TUŽILAŠTVO BiH SUDJELOVALO U MEĐUNARODNOJ OPERACIJI SPREČAVANJA PRANJA NOVCA

 

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

 

Aktivnosti se odnose na sumnju u prevaru prilikom nabavke zaštitnih maski za jedno preduzeće iz Slovenije, u kojoj su sudjelovali i određeni državljani i preduzeća iz BiH.

 

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužilaštva BiH i naredbu Suda BiH policijski službenici SIPA-e preduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava. Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u krivično djelo pranje novca u iznosu od 586 749 KM.

 

Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba