Vijesti

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA TERORIZAM

30.03.2020. 19:16

 

Tužilac iz Odsjeka za terorizam zatražio je produženje pritvora za osumnjičene Hamzu Labidija (1998) i Emira Ališića (1970) za još dva mjeseca.
PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA TERORIZAM

 

Postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam, u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za osumnjičene Hamzu Labidija rođenog 1998. godine u Zavidovićima i Emira Ališića, zv. “Ebu Talha” rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu.

 

Produženje pritvora zatraženo je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b), c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja krivičnih djela, gdje bi puštanje na slobodu izazvalo strah i uznemirenost javnosti i građana.

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, osumnjičeni su za krivična djela organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. a u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona BiH (Ališić) i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH (Labidi).

 

Tužilaštvo BiH protiv osumnjičenih vodi intenzivnu istragu u pravcu podizanja optužnice u narednom periodu.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba