Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH POTPISAN SPORAZUM O USPOSTAVI KOORDINACIONOG TIJELA GLAVNIH TUŽILACA BiH, ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA

13.03.2020. 12:06

Koordinaciono tijelo će pomoći boljoj razmjeni informacija i koordinaciji između tužilaštava na različitim nivoima u procesu uspostave vladavine prava.

U TUŽILAŠTVU BiH POTPISAN SPORAZUM O USPOSTAVI KOORDINACIONOG TIJELA GLAVNIH TUŽILACA BiH, ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA

Glavni tužioci Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS, Federalnog tužilaštva FBiH i Tužilaštva Brčko distrikta BiH, uz prisustvo predstavnika Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta, koji implementira VSTV BiH, na kraju  dvodnevnog sastanka u Sarajevu svečano su potpisali Sporazum o uspostavi Koordinacionog tijela. 

Osnovna nadležnost ovog Koordinacionog tijela jeste razmatranje sukoba nadležnosti između tužilaštava u Bosni i Hercegovini, u situacijama kada zakonom nije propisan način rješavanja sukoba nadležnosti i kada su iskorišteni svi prethodni načini rješavanja sukoba nadležnosti koji nisu doveli do rješenja. 

Na narednim redovnim sastancima ovog Koordinacionog tijela članovi ovog tijela razmjenjivat će informacije i koordinirati sprovođenje istraga koje su u toku, s ciljem unapređenja zakonitosti i efikasnosti rada. 

Tužilačka zajednica u Bosni i Hercegovini broji oko 370 tužilaca koji rade u tužilačkim institucijama na svim nivoima u BiH i od kojih se očekuje značajan doprinos vladavini prava i procesuiranju svih krivičnih djela koja se počine u državi, te su koordinaciona tijela koja vrše povezivanje i ubrzavanje komunikacije i saradnje potrebna radi efikasnije saradnje u jačanju vladavine prava.​

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba