Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

12.03.2020. 11:51

Оптужени Џелко Армен (1990) терети се за кривична дјела организовања терористичке групе из члана 202д. и кривично дјело тероризма из члана 201. Кривичног закона БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-       Џелко Армена, зв. “Абдуллах” и “Ике”, рођеног 1990. године у Сарајеву, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је почетком 2013. године, преко територије Р Турске отишао на подручје Сирије, са намјером да се прикључи структурама тзв. ”ИСИЛ”-а, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен  терористичком организацијом, те се доласком на подручје Сирије прикључио овим оружаним формацијама и учествовао у нападима и терористичким активностима које су се састојале од оружаних акција, напада на становништво, убијања, противправних затварања, узимања талаца и других незаконитих радњи.

Оптужени је као припадник тзв. “ИСИЛ“-а више пута рањаван, а након пораза и слома ове терористичке организације, оптужени се крајем 2019. године, након пораза у граду Багузу, предао снагама антитерористичке коалиције, након чега је депортован у БиХ.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело организовање терористичке групе из члана 202д. став 2., а све у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати позивањем 18 свједока и стручних вјештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba