Вијести

ТУЖИЛАЧКИ КОЛЕЏ УСПЈЕШНО ОДРЖАН У МОСТАРУ

20.02.2020. 15:01

Тужиоци и стручно особље Тужилаштва БиХ, заједно са међународним експертима, размјењивали су искуства и позитивне праксе у процесуирању предмета ратних злочина, организованог криминала, корупције, финансијског криминала, трговине људима и тероризма. 

ТУЖИЛАЧКИ КОЛЕЏ УСПЈЕШНО ОДРЖАН У МОСТАРУ

У Мостару је одржан дводневни тужилачки колеџ на којем је учествовало око 140 учесника, док су око 120 учесника представљали тужиоци, истра​жиоци и стручно особље Тужилаштва БиХ.

Учесници су у оквиру панела размјењивали искуства и праксе из свакодневног тужилачког рада у појединим областима. 

У сегменту процесуирања предмета ратних злочина теме су се односиле на остварене резултате и планове Посебног одјела за ратне злочине, улогу жртава и оштећених као свједока у предметима ратних злочина, значај регионалне сарадње у процесуирању ових предмета, заштиту свједока и подршку свједоцима, као и процес тражења несталих лица и ексхумације, те сарадњу са МРМКС-ом и начин прибављања и кориштења хашких доказа.

У оквиру панела Одјела II и III, о процесуирању предмета организованог криминала, привредног криминала, корупције, трговине људима и тероризма, теме и презентације су се односиле на међународну правну помоћ у процесуирању ових предмета, значај међуагенцијске сарадње у откривању организованог криминала,  привредног криминала и корупције, процесуирање кривичних дјела прања новца, најбоља искуства и праксе заједничких истражних тимова, те борбу против трговине људима и тероризма.

За одржавање Тужилачког колеџа подршку су дали пројектни партнери – Lucid Links д.о.о. у оквиру Пројекта подршке Високом судском и тужилачком савјету БиХ и Тужилаштву БиХ Амбасаде Велике Британије, EU4JUSTICE пројекат, те UNDP Регионални пројект о ратним злочинима.

На крају Тужилачког колеџа усвојени су закључци који ће унаприједити рад тужилаштва и агенција за провођење закона у овим областима. 

Закључке можете погледати овдје:

Закључци  - Тужилачки колеџ

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba