Vijesti

TUŽITELJSKI KOLEDŽ USPJEŠNO ODRŽAN U MOSTARU

20.02.2020. 15:01

Tužitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, zajedno sa međunarodnim ekspertima, razmjenjivali su iskustva i pozitivne prakse u procesuiranju predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog kriminala, trgovine ljudima i terorizma. 

TUŽITELJSKI KOLEDŽ USPJEŠNO ODRŽAN U MOSTARU

U Mostaru je održan dvodnevni tužiteljski koledž na kojem je sudjelovalo oko 140 sudionika, dok su oko 120 sudionika predstavljali tužitelji, istra​žitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH.

Sudionici su u okviru panela razmjenjivali iskustva i prakse iz svakodnevnog tužiteljskog rada u pojedinim oblastima. 

U segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina teme su se odnosile na ostvarene rezultate i planove Posebnog odjela za ratne zločine, ulogu žrtava i oštećenih kao svjedoka u predmetima ratnih zločina, značaj regionalne suradnje u procesuiranju ovih predmeta, zaštitu svjedoka i podršku svjedocima, kao i proces traženja nestalih osoba i ekshumacije, te suradnju sa MRMKS-om i način pribavljanja i korištenja haških dokaza.

U okviru panela Odjela II i III, o procesuiranju predmeta organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala, korupcije, trgovine ljudima i terorizma, teme i prezentacije su se odnosile na međunarodnu pravnu pomoć u procesuiranju ovih predmeta, značaj međuagencijske suradnje u otkrivanju organiziranog kriminala,  gospodarskog kriminala i korupcije, procesuiranje kaznenih djela pranja novca, najbolja iskustva i prakse zajedničkih istražnih timova, te borbu protiv trgovine ljudima i terorizma.

Za održavanje Tužiteljskog koledža potporu su dali projektni partneri – Lucid Links d.o.o. u okviru Projekta potpore Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH i Tužiteljstvu BiH Veleposlanstva Velike Britanije, EU4JUSTICE projekat, te UNDP Regionalni projekt o ratnim zločinima.

Na koncu Tužiteljskog koledža usvojeni su zaključci koji će unaprijediti rad tužiteljstva i agencija za provedbu zakona u ovim oblastima. 

Zaključke možete pogledati ovdje:

Zaključci  - Tužiteljski koledž

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba