Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

13.02.2020. 14:10

Najviši zvaničnici tužilaštava u BiH, ministarstva sigurnosti te policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH razgovarali su o aktuelnim aktivnostima u borbi protiv terorizma i sprečavanju opasnosti od terorizma.

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su, zbog ozbiljnosti tema o kojima se razgovaralo, sudjelovali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, te direktori i najviši zvaničnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i rukovodilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, sudionicima su prezentovali realizovane aktivnosti i plan aktivnosti u narednom periodu, naročito u segmentu procesuiranja povratnika sa stranih ratišta.

U narednom periodu očekuje se podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su nedavno izručeni u Bosnu i Hercegovinu i nalaze se u pritvoru, a za koje su prikupljeni dokazi da su, tokom boravka na području Sirije i Iraka, sudjelovali u strukturama tzv. ”ISIL“-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Također, razgovarano je i o planiranim aktivnostima u budućnosti u ovom segmentu, kao i procesu deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta i adekvatne reakcije državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta u ovoj oblasti.

 

S obzirom da je BiH članica međunarodne anti-terorističke koalicije, sastanku Udarne grupe su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba