Vijesti

U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA “MAROKO” LIŠENA SLOBODE JEDNA OSUMNJIČENA OSOBA

30.01.2020. 08:48

Radi se o stranoj državljanki sa područja Tunisa, koja je osumnjičena za krivično djelo krijumčarenja migranata i ometanje rada pravosuđa.

U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA “MAROKO” LIŠENA SLOBODE JEDNA OSUMNJIČENA OSOBA

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, na području Sarajeva, izvršili su lišenje slobode jedne ženske osobe, državljanke Tunisa.

Osumnjičena je pod istragom u predmetu u kojem je ranije izvršeno lišenje slobode jednog državljanina Tunisa, a osumnjičena je da je zajedno sa navedenom osobom sudjelovala u krivičnim djelima povezanim sa krijumčarenjem ilegalnih migranata u BiH.

Također, osumnjičena je i za krivično djelo ometanja rada pravosuđa, jer su prikupljeni dokazi da je vršila uticaj na svjedoke u predmetu u kojem se procesuira njen suprug.

Nakon što bude predata postupajućem tužiocu, navedena osumnjičena bit će ispitana i bit će donesena odluka o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Aktivnosti su realizovane u saradnji sa partnerskim agencijama SIPA-om, OSA-om BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo.

Osumnjičena se tereti za krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. KZ-a BiH, kao i za krivično djelo ometanja rada pravosuđa iz člana 241. KZ-a BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba