Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

23.01.2020. 15:34

Оптужени Ујић Миле (1951) терети се за злочине почињене на подручју Рогатице и околине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Ујић Милета, рођеног 1951. године у Рогатици; на снази су мјере забране путовања и обавезног јављања  у складу са чланом 126а. КЗ-а БиХ.

Оптужени се терети да је током 1992. и 1993. године, за вријеме широког и систематичног напада ВРС, полиције и паравојних формација на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Рогатице,  као замјеник команданта Рогатичке бригаде ВРС, учествовао у прогону цивилног становништва.

У оптужници се наводи да је оптужени командовао нападом на село Козадре, у којем је лично и учествовао, приликом којег је од дејства артиљерије рањено око 20 цивила, међу којима и малољетна дјеца и жене, након чега су заробљени, те је убијено 8 заробљених војно способних мушкараца, куће и имовина запаљени, а преостали цивили одведени у противзаконито затварање и након тога протјерани и транспортовани са подручја општине Рогатица.

Тијела 8 убијених жртава пронађена су, ексхумирана и идентификована након рата.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем око 60 свједока и стручних вјештака, међу којима и 7 свједока са мјерама заштите, те прилагањем више од 120 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba