Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ROGATICE

23.01.2020. 15:34

Optuženi Ujić Mile (1951) tereti se za zločine počinjene na području Rogatice i okolice.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ROGATICE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Ujić Mileta, rođenog 1951. godine u Rogatici; na snazi su mjere zabrane putovanja i obveznog javljanja  sukladno članku 126a. KZ-a BiH.

Optuženi se tereti da je tijekom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik zapovjednika Rogatičke brigade VRS, sudjelovao u progonu civilnog pučanstva.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovijedao napadom na selo Kozadre, u kojem je osobno i sudjelovao, prigodom kojeg je od dejstva artiljerije ranjeno oko 20 civila, među kojima i malodobna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno 8 zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protuzakonito zatočenje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela 8 ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) KZ-a BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i 7 svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba