Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ROGATICE

23.01.2020. 15:34

Optuženi Ujić Mile (1951) tereti se za zločine počinjene na području Rogatice i okoline.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ROGATICE

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Ujić Mileta, rođenog 1951. godine u Rogatici; na snazi su mjere zabrane putovanja i obaveznog javljanja  u skladu sa članom 126a. KZ-a BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi komandovao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i sudjelovao, prilikom kojeg je od dejstva artiljerije ranjeno oko 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno 8 zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protivzakonito zatvaranje i nakon toga protjerani i transportovani sa područja općine Rogatica.

Tijela 8 ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identifikovana nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i 7 svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba